Vipassanameditation och yinyoga i tystnad

Påskretreat med Staffan Hammers och Weronika Mrowczyk

14-18 april 2022

Detta är en hybrid-retreat, dels på plats på kursgården Borntorpet för 22 deltagare, dels online via Zoom för ytterligare 15.

En kombination av vipassanameditation och yinyoga – ett unikt tillfälle att träna mindfulness och koncentration samtidigt som man är vänlig mot kroppen och utvecklar flexibilitet och smidighet. Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt vara medvetet närvarande i det som händer här och nu. Yinyoga är en syntes mellan mindfulness och yoga. I denna relativt enkla yogastil stannar man i varje position under en längre tid. Alla yinyoga-ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten och smidigheten i hela kroppen.

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet omfattar sittande och gående meditationer varvade med yinyogapass och metta-meditationer samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och chanting. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Språket är svenska.
För online-deltagande ges möjligheten till intensiv utövning med tystnad och meditation i olika ställningar från morgon till kväll, som om man vore på plats, till alternativet att fortsätta att vara engagerad i sin vanliga vardag och bara ansluta till de sittande meditations- och yinyoga-passen samt till föredrag och frågestunder.

För online-deltagande ges möjligheten till intensiv utövning med tystnad och meditation i olika ställningar från morgon till kväll, som om man vore på plats, till alternativet att fortsätta att vara engagerad i sin vanliga vardag och bara ansluta till de sittande meditations- och yinyoga-passen samt till föredrag och frågestunder.

För närvarande har Folkhälsomyndigheten släppt alla rekommendationer. Men om dessa skulle införas igen och gälla för tiden under retreaten, kommer vi att försäkra oss om noll-risk för smittspridning, genom att be alla deltagare uppvisa ett giltigt covidbevis vid ankomst, antingen som vaccinationsbevis eller som nytaget negativt testbevis. Skulle man ha missat detta kommer Borntorpet att kunna stå för ett på-plats-covidtest vid ankomsten. På detta vis kan vi bibehålla en öppenhet för boende i dubbelrum och ge plats för fler deltagare.

Staffan

Staffan Hammers var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och helgretreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

Weronika Mrowczyk har lång erfarenhet av meditation, började med Zen 2001, och har sedan fortsatt med vipassana med olika lärare såsom S.N.Goenka och nu senast med den burmesiske mästaren Sayadaw U Tejaniya. Hon är ursprungligen från Krakow i Polen, men har bott i Sverige sedan 2003. Weronika har en akademisk bakgrund och är yogalärare med särskild inriktning på yinyoga (utbildad och certifierad av Magdalena Mecweld). Hon är också legitimerad fysioterapeut och massör. Weronika driver studion Samadhi Yoga i Gamla Stan.

Tid: torsdag 14–måndag 18 april 2022; incheckning på torsdagen 15.00–17.00/ online-deltagare ansluter 19.00, avslut på måndagen 13.30

Plats: Borntorpet, Skinnskatteberg, Bergslagen

Pris: 2.900 kronor i dubbelrum eller 3.700 kronor i enkelrum (dessa finns i begränsat antal). För online-deltagande är avgiften 800 kronor.
Frivillig donation för undervisningen tillkommer. Ta med kontanter eller swish om du önskar donera.

Info: vipassanagruppen@gmail.com

Anmälan: Genom att klicka på respektive länk nedan, kommer man till ett anmälningsformulär samt till en betalningssida. När man angett sina uppgifter och betalningssätt för anmälningsavgiften, 800 kronor, är man anmäld och får bekräftelse om detta. Anmälda till på-plats-deltagande får även en faktura på den kvarstående avgiften, 2.100 kronor. Eventuell tilläggsavgift för önskat boende i enkelrum, 800 kronor, kan vänta tills vi fått en överblick över allas rumsönskemål.
 
·       SHWM – anmälan till på plats på Borntorpet (här ges även möjlighet att ange önskemål om rumstyp)
·       SHWM-online – anmälan till online
 
Anmälningsavgiften återbetalas inte, medan den kvarstående avgiften återbetalas om avbokning sker senast tre veckor före retreatstart. Vid coronarelaterad avbokning, utifrån aktuell uppmaning från Folkhälsomyndigheten, återbetalas dock alltid hela avgiften.