Vipassanameditation och yinyoga på Borntorpet

Allhelgonaretreat med Staffan Hammers och Weronika Mrowczyk

2–6 november 2022

Detta är en hybrid-retreat, dels på plats på kursgården Borntorpet för 22 deltagare, dels online via Zoom för ytterligare 15.

OBS! På-plats-retreaten är i nuläget fullbokad; nya anmälningar läggs på väntelista.

En kombination av vipassanameditation och yinyoga – ett unikt tillfälle att träna mindfulness och koncentration samtidigt som man är vänlig mot kroppen och utvecklar flexibilitet och smidighet. Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt vara medvetet närvarande i det som händer här och nu. Yinyoga är en syntes mellan mindfulness och yoga. I denna relativt enkla yogastil stannar man i varje position under en längre tid. Alla yinyoga-ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten och smidigheten i hela kroppen.

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet omfattar sittande och gående meditationer varvade med yinyogapass och metta-meditationer samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och recitation. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Språket är svenska.

För online-deltagande ges möjligheten till intensiv utövning med tystnad och meditation i olika ställningar från morgon till kväll, som om man vore på plats, till alternativet att fortsätta vara engagerad i sin vanliga vardag och bara ansluta till de sittande meditations- och yinyoga-passen samt till föredrag och frågestunder.

Staffan Hammers var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och kortare retreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm

Weronika Mrowczyk har lång erfarenhet av meditation, började med zen 2001, och har sedan fortsatt med vipassana med olika lärare såsom S.N.Goenka och nu senast med den burmesiske mästaren Sayadaw U Tejaniya. Hon är ursprungligen från Krakow i Polen, men har bott i Sverige sedan 2003. Weronika har en akademisk bakgrund och är yogalärare med särskild inriktning på yinyoga (utbildad och certifierad av Magdalena Mecweld). Hon är också legitimerad fysioterapeut och massör. Weronika driver studion Samadhi Yoga i Gamla Stan.

Tid: Onsdag 2–söndag 6 november 2022; incheckning på onsdagen 15.00–17.00/online-deltagare ansluter 19.00, avslut på söndagen 13.30

Plats: Borntorpet, Skinnskatteberg, Bergslagen. SJ trafikerar Skinnskatteberg station och därifrån kan man bli hämtad/lämnad av Borntorpets personal.
Information med vägbeskrivning och annat skickas till anmälda deltagare i god tid före retreaten.

Pris: 3.000 kronor i dubbelrum och 4.000 kronor i enkelrum (dessa finns i begränsat antal). För online-deltagande är avgiften 800 kronor. Frivillig donation/dana för undervisningen tillkommer.

Undervisningen i vipassanameditation och yinyoga är inte medräknad i retreatavgiften. I stället följer Vipassanagruppen den buddhistiska traditionen och inbjuder deltagarna att, vid retreatens slut, ge en frivillig donation/dana för undervisningen.

Info: vipassanagruppen@gmail.com

Anmälan: Genom att klicka på respektive länk nedan, kommer man till ett anmälningsformulär samt till en betalningssida. När man angett sina uppgifter och betalningssätt för anmälningsavgiften, 800 kronor, är man anmäld och får bekräftelse om detta. Anmälda till på-plats-deltagande får även en faktura på den resterande avgiften, 2.200 kronor. Eventuell tilläggsavgift för önskat boende i enkelrum, 1.000 kronor, betalas på plats vid ankomst.
 
·       SHWM – anmälan till på plats på Borntorpet (här ges även möjlighet att ange önskemål om rumstyp)
·       SHWM-online – anmälan till online

Återbetalning: Anmälningsavgiften återbetalas inte, medan den resterande avgiften återbetalas om avbokning sker senast en månad före retreatstart.

Varmt välkommna önskar Vipassanagruppen!