Vipassanameditation och yinyoga på Borntorpet

Påskretreat med Staffan Hammers och Weronika Mrowczyk

28 mars–1 april 2024

OBS! Retreaten är fullbokad med lång väntelista, som vi nu valt att stänga.

En kombination av vipassanameditation och yinyoga – ett unikt tillfälle att träna mindfulness och koncentration samtidigt som man är vänlig mot kroppen och utvecklar flexibilitet och smidighet. Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt vara medvetet närvarande i det som händer här och nu. Yinyoga är en syntes mellan mindfulness och yoga. I denna relativt enkla yogastil stannar man i varje position under en längre tid. Alla yinyoga-ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten och smidigheten i hela kroppen.

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet omfattar sittande och gående meditationer varvade med yinyogapass och metta-meditationer samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och recitation. Deltagarna inbjuds att utöva ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Språket är svenska.

Är du ny inför en tyst retreat? Läs gärna våra råd, tips och tankar innan du anmäler dig.

Staffan Hammers var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och kortare retreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

Weronika Mrowczyk har lång erfarenhet av meditation, började med Zen 2001, och har sedan fortsatt med vipassana med olika lärare såsom S.N.Goenka och nu senast med den burmesiske mästaren Sayadaw U Tejaniya. Hon är ursprungligen från Krakow i Polen, men har bott i Sverige sedan 2003. Weronika har en akademisk bakgrund och är yogalärare med särskild inriktning på yinyoga (utbildad och certifierad av Magdalena Mecweld). Hon är också legitimerad fysioterapeut och massör. Weronika driver studion Samadhi Yoga i Gamla Stan.

Tid: Torsdag 28 mars–måndag 1 april 2024; incheckning på torsdagen 15.00–17.00, avslut på måndagen 13.30

Plats: Borntorpet, Skinnskatteberg, Bergslagen. SJ trafikerar Skinnskattebergs station och därifrån kan man bli hämtad/lämnad av Borntorpets personal. Information med vägbeskrivning och annat skickas till anmälda deltagare i god tid före retreaten.

Pris: 3.900 kronor i dubbel- eller tre-/fyrbäddsrum; inga enkelrum finns. Frivillig donation/dana för undervisningen tillkommer. Undervisningen i vipassanameditation och yinyoga är inte medräknad i retreatavgiften. I stället följer Vipassanagruppen den buddhistiska traditionen och inbjuder deltagarna att, vid retreatens slut, ge en frivillig dana för undervisningen.

Mat: Vegetarisk/vegansk mat med glutenfria alternativ; önskemål om specialkost kan tyvärr inte tillgodoses.

Info: vipassanagruppen@gmail.com

Anmälan: Följ länken SHWM till ett anmälningsformulär och påföljande betalningssida. När man angett sina uppgifter och betalat anmälningsavgiften, 1.000 kronor, är man anmäld och får bekräftelse om detta via mail. Man får även en faktura på den resterande avgiften, 2.900 kronor, att betalas senast 26 februari.

Återbetalning: Anmälningsavgiften återbetalas inte, medan den resterande avgiften, 2.900 kronor, återbetalas om avbokning sker senast tre veckor före retreatstart. Vid eventuell covidrelaterad avbokning, utifrån aktuell uppmaning från Folkhälsomyndigheten, återbetalas dock alltid hela avgiften.

Varmt välkommen önskar Vipassanagruppen!