Bokutgivning

Här och nu – Om Satipatthana Sutta och Buddhas väg till upplysning

av Marie Ericsson

Satipatthana Sutta är ett av Buddhas lärotal. Det handlar om”de fyra sätten att vara uppmärksamt närvarande” och är den grundläggande instruktionen för vipassanameditation.Suttan finns i Tipitaka, även kallad Palikanon. Det är samlingsnamnet för de skrifter, som är grunden för theravadabuddhismen eller så kallad ”tidig buddhism”. Sati är ordet, som i modern tid har översatts till uppmärksam närvaro eller ”mindfulness”.

”Detta är den direkta vägen för att rena människors sinnen, för att övervinna sorg och klagan, för att upphäva otillfredsställelse och missnöje och för att förverkliga Nibbana”, säger Buddha, i inledningen till detta lärotal.

I den här boken får vi en svensk översättning av denna viktiga text, samt förklaringar och exempel på praktiska övningar. Vi får följa hela den meditativa processen fram till målet, Nibbana, upplysning och frihet från lidande.

Om man köper boken direkt på torsdagsmeditationer eller retreater kostar den 160 kr. Den går också att beställa på nätet hos AdLibris eller Bokus.

Marie Ericsson har praktiserat buddhistisk meditation sedan 1970, både i asiatiska kloster och på västerländska meditationscenter, samt i vardagslivet. Hon är aktiv som meditationslärare och föredragshållare i Vipassanagruppen, som har sitt säte i Stockholm.

Kom och se – om meditation och theravadabuddhism

av Marie Ericsson

”Ehipassiko är ett ord på pali, som betyder ”kom och se”, och det är en av de egenskaper som karaktäriserar Dhamma, den theravadabuddhistiska läran. Den är öppen för alla att prova på, inbjudande och utan hemlighetsfulla eller invecklade invigningsritualer.

I denna bok får vi följa med på författarens resor till buddhistiska kloster och meditationscenter i Asien och ta del av både teori och praktiska övningar i vipassanameditationens konst.

Efter över 40 år av buddhistiskt utövande och studier är Marie Ericsson väl meriterad att vara vår guide. På ett klart, enkelt och personligt sätt lotsas vi genom Buddhas läror och får även en del kultur, bilder och humor på köpet. Boken rekommenderas till alla som vill få en inblick i buddhismens äldsta kärnläror, som de utövas här och nu både i Asien och i Sverige.”

”Kom och se” har tilldelats Kulturrådets litteratur- och distributionsstöd 2012.

Om man köper boken direkt på torsdagsmeditationer eller retreater kostar den 160 kr. Den går också att beställa på nätet hos AdLibris eller Bokus.