Stillhet och rörelse – Vipassana och Qigong

Retreat med Marie Ericsson och Ragnvald Jonsson 1721 augusti 2022

OBS! Retreaten är fullbokad.

Denna retreat kombinerar stillheten och tystnaden i buddhistisk Vipassanameditation med de medvetna rörelserna i Qigong. Detta underlättar sittandet och främjar en kontinuerlig uppmärksamhet på kroppen och sinnet här och nu. Vi utvecklar koncentration, lugn och insikt i våra livsmönster och tränar även kroppens balans och mjukhet. Detta leder till större glädje och acceptans av oss själva och andra.

Retreaten innehåller instruktioner i sittande, gående och stående meditation, samt Metta-meditation. Varje kväll ges ett Dhammaföredrag. Tre gångpass varje dag ersätts av Qigongövningar, bl a Shibashi Qigong, de 18 rörelserna. Vi gör Qigong ute på gräsmattan och mediterar inomhus. Kombinationen Vipassana och Qigong har visat sig vara mycket helande för både kropp och sinne, enligt vittnesmål från tidigare deltagare.

Retreaten hålls i tystnad. Det innebär att avhålla sig från småprat med andra deltagare och endast prata med lärarna och personalen på gruppmöten/frågestunder eller när det är nödvändigt. 

Retreaten passar både för nybörjare och erfarna meditatörer. Vegetarisk/vegansk mat serveras.

Marie Ericsson började meditera 1970 i Indien och har därefter även gjort långa retreater i Thailand, Burma, England och USA. Nu senast en 3 månader lång retreat på Forest Refuge, som är en del av Insight Meditation Society i USA. Hennes lärare är Joseph Goldstein, Sayadaw U Pandita, Sayadaw U Tejaniya, samt många andra, både asiatiska och västerländska lärare. Hon har varit aktiv i Vipassanagruppen sedan starten och leder sedan 1998 torsdagssittningar och retreater. Marie har skrivit två böcker, nu senast Här och nu – Om Satipatthana Sutta och Buddhas väg till upplysning. Vill du veta mer om Marie, titta in på hennes hemsida: Dhammastigen.se

Ragnvald Jonsson har länge varit intresserad av hur rörelser på olika sätt kan bidra till utveckling och fördjupad medvetenhet. Ragnvald är även utbildad idrottslärare och Waldorflärare och arbetade i många år på en skola/behandlingshem för ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder som specialpedagog i Sensomotorik. Han har lärt sig Shibashi (Taiji) Qigong av Franz Möckl och är även lärare i Yuan Qigong. Efter pensionen har Ragnvald mer tid att sitta och dreja i sin lilla keramikverkstad. Även där bidrar harmoniska rörelser i balans till skapandet av vackra muggar och skålar.

Språk: Undervisningen sker på svenska.

Tid: Onsdag 17 augusti kl. 17.00 till söndag 21 augusti ca klockan 15.00.

Plats: Fridhem – kursgård i Stjärnsund, södra Dalarna.

Pris: Grundavgift 2.100 kr + Tillägg (betalas på plats) för enkelrum 700 kr, del i dubbelrum 500 kr, Flerbäddsrum 0 kr

Priset inkluderar mat & logi, samt resor för lärare och personal. 

Frivillig donation, dana, till lärarna för undervisningen och till personalen för jobbet tillkommer.

Om du väldigt gärna vill delta i retreaten, men inte har råd på grund av till exempel arbetslöshet, låg inkomst eller sjukdom, kan du söka bidrag från Vipassanagruppens stipendiefond. Du kan som mest få halva grundkostnaden. Skriv ett mail till styrelsen och förklara din situation: vipassanagruppen@sangha.nu

Anmäl dig här

Anmälan: Anmäl dig via länken ovan för att betala anmälningsavgift på 500kr och få en faktura på resterande belopp, 1600kr; alternativt betala hela grundavgiften på 2100kr på en gång. Tillägg för enkel och dubbelrum betalas vid incheckning. Obs att enkel och dubbelrum inte kan garanteras. Anmälningsavgiften på 500 kr återbetalas inte, medan den återstående avgiften återbetalas vid avbokning senast en månad före retreatstart eller pga medicinska skäl.