Stillhet och rörelse – Vipassana och Qigong

Retreat med Marie Ericsson och Ragnvald Jonsson 28 augusti 1 september 2024

Denna retreat kombinerar stillheten i buddhistisk Vipassanameditation med de medvetna rörelserna i Qigong. Detta underlättar sittandet och främjar en kontinuerlig uppmärksamhet på kroppen och sinnet här och nu. Vi utvecklar koncentration, lugn och insikt i våra livsmönster och tränar även kroppens balans och mjukhet. Detta leder till större glädje och acceptans av oss själva och andra.

Retreaten innehåller instruktioner i sittande, gående och stående meditation, samt Metta-meditation. Varje kväll ges ett Dhammaföredrag. Tre gångpass varje dag ersätts av Qigongövningar, bl a Shibashi Qigong, de 18 rörelserna. Vi gör Qigong ute på gräsmattan och mediterar inomhus. Kombinationen Vipassana och Qigong har visat sig vara mycket helande för både kropp och sinne, enligt vittnesmål från tidigare deltagare.

Retreaten hålls i tystnad. Det innebär att avhålla sig från småprat med andra deltagare och endast prata med lärarna och personalen på gruppmöten/frågestunder eller när det är nödvändigt. Retreaten passar både för nybörjare och erfarna meditatörer. Vegetarisk/vegansk mat serveras.

Marie Ericsson började meditera 1970 i Indien och har därefter även gjort många retreater i Sverige, Thailand, Myanmar, England och USA. I Thailand bodde hon 6 månader på Wat Suan Mokh-klostret och studerade med Ajahn Buddhadasa. I Myanmar 2 månader på Mahasi Sasana Yektha med Sayadaw U Pandita, senare även 2 månader på Shwe Oo Min Dhamma Sukha,  Sayadaw U Tejaniyas kloster. Hon har gjort flera 3-månadersretreater både på Gaia House i England och på Insight Meditation Society i USA. Hennes västerländska lärare är Joseph Goldstein, Christina Feldman och Leigh Brasington, med flera. Hon har varit aktiv i Vipassanagruppen sedan starten och leder sedan 1998 torsdagssittningar och retreater. Marie har skrivit två böcker, nu senast Här och nu – Om Satipatthana Sutta och Buddhas väg till upplysning. Vill du veta mer om Marie, titta in på hennes hemsida: Dhammastigen.se

Ragnvald Jonsson har länge varit intresserad av hur rörelser på olika sätt kan bidra till utveckling och fördjupad medvetenhet. Ragnvald är även utbildad idrottslärare och Waldorflärare och arbetade i många år på en skola/behandlingshem för ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder som specialpedagog i Sensomotorik. Han har lärt sig Shibashi (Taiji) Qigong av Franz Möckl och är även lärare i Yuan Qigong. Efter pensionen har Ragnvald mer tid att sitta och dreja i sin lilla keramikverkstad. Även där bidrar harmoniska rörelser i balans till skapandet av vackra muggar och skålar.

Språk: Undervisningen sker på svenska

Tid: Onsdag 28 augusti kl. 17.00 söndag 1 september ca klockan 15.00

Plats: Dharmagiri, kursgård i närheten av Sala

Pris: Grundavgift: 2.800 kr. Plats i dubbelrum +600 kr. Plats i flerbäddsrum +300 kr. Överslaf i flerbäddsrum 2.800 kr. Det finns inga enkelrum. Det går även att tälta 2.800 kr. Priset inkluderar mat & logi, samt resor för lärare och personal.

Frivillig donation, dana, till lärarna för undervisningen och till personalen för jobbet tillkommer.

Om du väldigt gärna vill delta i retreaten, men inte har råd på grund av till exempel arbetslöshet, låg inkomst eller sjukdom, kan du söka bidrag från Vipassanagruppens stipendiefond. Du kan som mest få halva grundkostnaden. Skriv ett mail till styrelsen och förklara din situation: vipassanagruppen@sangha.nu

Info: Inger Wiklund-Fors, inger.wifor@gmail.com

Anmäl dig här

Anmälan: Anmäl dig via länken ovan för att betala anmälningsavgift på 500kr och få en faktura på resterande belopp, 2300kr; alternativt betala hela grundavgiften på 2800kr på en gång. Vid faktura ska det resterande beloppet 2.300 kr vara betalt minst fyra veckor före retreatstart (dvs senast den 28 juli 2024). Tillägg för boende betalas vid incheckning. OBS att dubbelrum finns i begränsat antal och kan ej garanteras. Anmälningsavgiften på 500 kr återbetalas inte, medan den återstående avgiften återbetalas vid avbokning senast en månad före retreatstart eller pga medicinska skäl.