Stillhet och rörelse – Vipassana och Qigong 2020

med Marie Ericsson och Ragnvald Jonsson

19 – 23 augusti 2020

Det finns platser kvar på denna retreat. Välkommen att anmäla dig! Retreaten kommer i första hand att hållas på plats på Barnens Ö. Men om Coronaläget fortfarande är allvarligt i augusti hålls den online via mötesverktyget Zoom, även Qigongpassen. Då gäller anmälningsavgiften 500 kr som betalning. Om man inte vill delta via Zoom återbetalas avgiften. Besked om var/hur retreaten hålls ges den 19 juli.

Denna retreat kombinerar stillheten och tystnaden i buddhistisk Vipassanameditation med de medvetna rörelserna i Qigong. Detta underlättar sittandet och befrämjar en kontinuerlig uppmärksamhet på kroppen och sinnet här och nu. Vi utvecklar koncentration, lugn och insikt i våra livsmönster och tränar även kroppens balans och mjukhet. Detta leder till större glädje och acceptans av oss själva och andra.

Retreaten innehåller instruktioner i sittande, gående och stående meditation, samt Metta-meditation på vänlighet. Varje kväll ges ett Dhammaföredrag. Några gångpass varje dag ersätts av Qigongövningar, bl a Shibashi Qigong, de 18 rörelserna. Vi gör Qigong ute vid stranden eller på gräsmattan och mediterar inomhus. Kombinationen Vipassana och Qigong har visat sig vara mycket helande för både kropp och sinne, enligt vittnesmål från tidigare deltagare.

Retreaten hålls i tystnad. Det innebär att avhålla sig från småprat med andra deltagare och endast prata med lärarna och personalen på gruppmöten/frågestunder eller när det är nödvändigt. 

Retreaten passar både för nybörjare och erfarna meditatörer.

Marie

Marie Ericsson började meditera 1970 i Indien och har därefter även gjort långa retreater i Thailand, Burma, England och USA. Nu senast en 3 månader lång retreat på Forest Refuge, som är en del av Insight Meditation Society i USA. Hennes lärare är Joseph Goldstein, Sayadaw U Pandita, Sayadaw U Tejaniya, samt många andra, både asiatiska och västerländska lärare. Hon har varit aktiv i Vipassanagruppen sedan starten och leder sedan 1998 torsdagssittningar och retreater. Marie bor i Stockholm och är författare till boken Kom och se–om meditation och theravadabuddhism.

Ragnvald Jonsson blev tidigt intresserad av olika sätt att utöva rörelser på. Hans väg har bestått av ett utforskande av hur rörelser kan bidra till utveckling och fördjupad medvetenhet. Han har lärt sig Shibashi Qigong (18 rörelser) av Franz Möckl, men har också tränat andra typer av Qigong. Ragnvald är även utbildad idrottslärare, Waldorflärare och arbetade i många år på en skola/behandlingshem för ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder som Specialpedagog/Specialist i Sensomotorik. 
Ragnvald bor med sin familj i byn Kloster i Södra Dalarna.

Språk: Undervisningen sker på svenska.

Tid: Onsdag 19 augusti kl. 17.00 till söndag 23 augusti ca klockan 15.00

Plats: Granhill (fd Sjukstugan) – kursgård på Barnens Ö, Väddö, utanför Norrtälje.

Pris: Grundavgiften är 2.200 kr, vilket även är priset för ett dubbelrum i Epidemin.

Epidemin är ett närliggande hus med något lägre standard. För enkelrum i Granhill tillkommer 600 kr (2.800 kr), som betalas på plats vid retreatstart. För dubbel i Granhill eller enkel i Epidemin tillkommer 300 kr (2.500 kr), som betalas på plats. Priset inkluderar mat & logi, samt resor för lärare och personal. 

Frivillig donation, dana, till lärarna för undervisningen och till personalen för jobbet tillkommer.

Info: marievip@sangha.nu eller ragnvald.jonsson@gmail.com

Anmälan: Anmäl dig genom att betala in anmälningsavgiften 500 kr på Vipassanagruppens plusgiro 17 43 75-6. Skriv namn, adress, e-postadress, telefon/mobilnummer, födelseår och vilken rumskategori du önskar, samt retreatkod “MERJ”. Betala sedan den återstående grundavgiften 1.700 kr minst sex veckor före retreatstart (dvs senast den 10 juli 2020). Anmälningsavgiften återbetalas inte, medan den återstående avgiften återbetalas vid avbokning senast en månad före retreatstart. 

Om betalning görs via Internet och uppgifterna inte får plats, skicka dessa i ett separat mail.

Varmt välkommen önskar Vipassanagruppen!