Marie Ericsson

Om Marie Ericsson

1970 befann jag mig i Indien, när jag hörde talas om en buddhistisk lärare som snart skulle leda meditationkurser i Bodh Gaya, den lilla by där Buddha blev upplyst för 2.500 år sedan. Jag reste dit och deltog i flera 10-dagarskurser i Vipassanameditation med S.N Goenka, som läraren hette. Denna upplevelse förändrade till stor del min syn på livet och vintern 1974-75 åkte jag tillbaka till Indien för att göra fler retreater med Goenkaji.

Sedan flyttade jag till Stockholm och där fanns nu en liten Sangha, som flera år senare skulle bli Vipassanagruppen. Jag deltog i många retreater med inbjudna västerländska lärare, t ex Ruth Denison, Guy Amstrong och Joseph Goldstein.

1985 åkte jag till Asien igen, först till Thailand, där jag bodde i ett halvår på ett buddhistiskt kloster, Wat Suan Mokkh. Därefter fortsatte jag till Burma, där jag mediterade i två månader med Sayadaw U Pandita på Mahasi Sasana Yeiktha.

Hemma i Sverige igen ordnades ett nytt retreat med Joseph Goldstein och Sharon Salzberg och de tyckte att jag borde komma till till deras center, Insight Meditation Society i USA, och göra en tremånadersretreat med dem. Sagt och gjort, 1987 deltog jag i min första tremånadersretreat på IMS. Det har blivit fem till sedan dess, några på nybyggda Forest Refuge och likaledes nyrenoverade IMS , samt även tre lika långa retreater på Gaia House i England, med Christina Feldman som lärare. På senaste tiden har jag studerat med en annan burmesisk lärare, Sayadaw U Tejaniya, och jag tillbringade en månad på klostret Shwe Oo Min vintern 2016.

Sedan 1998 har jag lett Vipassanagruppens torsdagssittningar och lokala retreater tillsammans med Staffan Hammers. I augusti 2007 fick jag förmånen att vara assistentlärare till Joseph Goldstein när han var här i Sverige och ledde ett retreat.

Jag tycker att det är mycket roligt och givande att undervisa i meditation och buddhism och håller gärna föredrag och introduktioner i dessa ämnen.

År 2011 gav Vipassanagruppen ut min bok Kom och se – om meditation och theravadabuddhism.

År 2021 gavs Här och nu – om Satipatthana sutta och Buddhas väg till upplysning ut. 
Läs mer om böckerna här:  Bokutgivning
 

Marie har intervjuats i podden Yogiskt

Vill du veta mer om Marie, titta in på hennes hemsida https://dhammastigen.se

Kontakt: Marie