Längtan – efter liv av Håkan Söderqvist

Efter en vår fylld av sorg var min kropp och själ tung. En längre tids stillhet var nödvändig för att kunna vandra vidare i vardagen och lägga svåra saker bakom mig.

Mäktiga och stora berg har jag alltid haft en svaghet för. De är som stora katedraler av andlighet och står kvar vad än vi människor hittar på med vår Moder Jord. Efter en tids letande så hittade jag Dharma Gruppe i Schweiz´ hemsida. Där såg jag otroligt vackra bilder på en plats som heter Beatenberg som ligger på 1300 meters höjd nära Interlachen med en bedårande utsikt över två stora insjöar. På den högra sidan ligger Brinnzersee och på den vänstra Thunersee som två ögon som väter ner i jordens inre. Dessa två sjöar omslutes av majestätiska bergstoppar med Jungfrau som högsta topp på 4158 meter.
I augusti begav jag mig dit. Väl framme så förvånas man varje gång att mötas av så vänliga människor. Man blir omhändertagen direkt och inga ställer några krav på en. Jag förundras varje gång att det ska vara så svårt att vara människa.

Omgivningen var ännu vackrare än man kan förställa sig. Platsen är omgiven av pittoreska bondgårdar, vackra gamla träd och gröna sluttningar som ramar in den makalösa utsikten mot sjöarna och bergen.

Till min glädje fick vi sällskap av kossor med stora bjällror runt sina halsar. Dessa vänner skulle vi få umgås med hela dagarna. Bjällrorna lät som bröllopsklockor och ekade bland bergen. Ibland blev det trafikstockning utanför huset för de stoppade trafiken och hade man otur så kunde man halka i en odör som lagt sig på vägen utanför centret. Dessa fyrbenta djur blev min kära vänner i både solsken och regn.

Retreaten var 15 dagar lång. Man kunde enbart stanna under en vecka om man så ville. Vi var ganska många som stannade under hela retreaten vilket gav den där speciella stämningen. De flesta deltagarna kom från Tyskland och Schweiz. Det var två från Skandinavien föutom mig. Den största anledningen till att de var så få från andra länder var att centret endast funnits i sex månader den sommaren. Det hade ursprungligen varit en skola men hade med hjälp av donationer byggts upp av Dhamma Gruppe i Schweiz. Gruppen leds av Fred von Allmen och hans hustru Ursula Flückiger. Det är totalt fem personer som jobbar på centret på ideell basis för att få det hela att gå runt.Förutom den fantastiska omgivningen så var centret helt nyrenoverat. Det består av tre våningar, på bottenplanet ligger meditationssalen och en matsal samt sovsalar. Bakom huset så finns en stor gräsmatta som man kan använda för gående meditation, yoga eller att ligga och sola på. Den andra våningen består av sovsalar samt en stor balkong med en vidunderlig utsikt. Är man inte filosofiskt lagd så blir man det. På den tredje våningen finns ett yogarum. Utsikten därifrån är bedövande.

Det ovanliga med denna retreat var att den leddes av fyra lärare. Det var väldigt bra för att alla har olika personligheter så det blir lite variation. Carol Wilson från USA var där, hon kommer till Sverige i sommar. Sällan har en person fått mig att skratta så mycket. Skönt med tanke på mina omständigheter. Hon var mycket mjuk och samtidigt insiktsfull vilket gjorde det lätt att ta till sig hennes budskap. Ursula och Fred var också underbara lärare, lite allvarligare men med stor mjukhet och känslighet, som balanserade upp det hela.

Vi hade även en nunna som kom från Schweiz men var bosatt i Burma sedan åtta år. Hon berättade om klosterlivet vilket var spännande för mig som aldrig hade hört om det tidigare. Att även västerlänningar var välkomna dit. Varje dag klockan tre hade vi Qi Gong med Franz Möckl vilket var väldigt uppskattat av alla deltagare. Han kommer även att undervisa på retreaten i sommar tillsammans med Carol Wilson.

När retreaten närmade sig sitt slut så står jag där lika förundrad som vanligt, hur kan jag må så bra utan att ha gjort någonting. Lyckan och rymdkänslan hade infunnit sig igen. Min kropp och själ hade fått distans till sorgen. De hade fått sin tid till återhämtning.

”Du frågar efter livets mening. Livet har inte någon mening.
Liksom du inte har någon mening
enbart för dig
och liksom du ensam icke heller är
livets mening,
så har livet ingen mening om sig
eller ens om dig.
Livet är bara liv,
Liksom du är liv.
Den enda skillnaden är möjligen den,
Att livet inte är så beroende av dig
som du är av livet.”
av Bo Setterlind

Vill du se och vara på en fantastiskt vacker plats och träffa varma och hjärtliga människor så kan jag varmt rekommendera en resa dit.

Adress till meditationscentret:
Meditationszentrum Beatenberg
Waldegg
3803 Beatenberg/Schweiz
Tel +41(0)33 841 21 31
Web: www.karuna.ch