Vipassanameditation och yinyoga på Mundekulla

Höstretreat med Staffan Hammers och Weronika Mrowczyk

6-12 oktober 2022

En kombination av vipassanameditation och yinyoga – ett unikt tillfälle att träna mindfulness och koncentration samtidigt som man är vänlig mot kroppen och utvecklar flexibilitet och smidighet. Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt vara medvetet närvarande i det som händer här och nu. Yinyoga är en syntes mellan mindfulness och yoga. I denna relativt enkla yogastil stannar man i varje position under en längre tid. Alla yinyoga-ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten och smidigheten i hela kroppen.

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet omfattar sittande och gående meditationer varvade med yinyogapass och metta-meditationer samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och chanting. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Språket är svenska.

Staffan

Staffan Hammers var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och helgretreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

Weronika Mrowczyk har lång erfarenhet av meditation, började med Zen 2001, och har sedan fortsatt med vipassana med olika lärare såsom S.N.Goenka och nu senast med den burmesiske mästaren Sayadaw U Tejaniya. Hon är ursprungligen från Krakow i Polen, men har bott i Sverige sedan 2003. Weronika har en akademisk bakgrund och är yogalärare med särskild inriktning på yinyoga (utbildad och certifierad av Magdalena Mecweld). Hon är också legitimerad fysioterapeut och massör. Weronika driver studion Samadhi Yoga i Gamla Stan.

Tid: Torsdag 6–onsdag 12 oktober 2022; incheckning på torsdagen 15–17, avslut på onsdagen 13.00.

Plats: Mundekulla, en mil sydväst om Emmaboda i Småland. SJ trafikerar Emmaboda station och därifrån kan man förboka taxi genom Taxi Emma, 0471-10100.
Information med vägbeskrivning och annat skickas till anmälda deltagare i god tid före retreaten.

Pris: Från 3.750 till 5.750 kronor beroende på typ av rum + dana/donation till lärare och kockar.
– 3.750 sovalkov bakom draperi med gemensam dusch/wc (grundavgift)
– 4.000 del i trebäddsrum med gemensam dusch/wc
– 4.500 del i trebäddsrum med egen dusch/wc
– 4.250 del i dubbelrum med gemensam dusch/wc
– 4.750 del i dubbelrum med egen dusch/wc
– 5.250 enkelrum med gemensam dusch/wc
– 5.750 enkelrum med egen dusch/wc

För att nå sin gemensamma dusch/wc, behöver man från vissa rum gå tio meter utomhus.
Ovan rumstyper finns i ett visst antal och reserveras utifrån anmälningsdatum.

Dana/donation till lärare och kockar betyder att undervisningen i vipassanameditation och yinyoga samt kockarnas arbete med att tillreda god retreatmat inte är medräknad i retreatavgiften. I stället följer Vipassanagruppen den buddhistiska traditionen och inbjuder deltagarna att ge en frivillig donation/dana för undervisningen och matlagningen.

Info: vipassanagruppen@gmail.com

Anmälan: Genom att klicka på länken VipYinOkt, kommer man till ett anmälningsformulär samt till en betalningssida. När man angett sina uppgifter och betalningssätt för anmälningsavgiften, 1.000 kronor, är man anmäld och får bekräftelse om detta. Man får även en faktura på den resterande grundavgiften, 2.750 kronor, att betalas senast 1 september. Den slutliga avgiften, det vill säga eventuellt tillägg för annat boende än sovalkov, betalas vid ankomst till Mundekulla.

Återbetalning: Anmälningsavgiften återbetalas inte, medan den resterande grundavgiften, 2.750 kronor, återbetalas om avbokning sker senast en månad före retreatstart.

Varmt välkommen önskar Vipassanagruppen!