Vipassanameditation i tystnad

Retreat med Staffan Hammers med inslag av yinyoga under ledning av Weronika Mrowczyk

2-6 juni 2021

Vipassanameditation med inslag av yinyoga – ett unikt tillfälle att träna mindfulness och koncentration samtidigt som man är vänlig mot kroppen och utvecklar flexibilitet och böjlighet. Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt utforska det som händer här och nu. Yinyoga är en syntes mellan mindfulness och yoga. I denna relativt enkla yogastil stannar man i varje position under en längre tid. Alla yinyoga-ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten och böjligheten i hela kroppen.

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet omfattar sittande och gående meditationer varvade med två dagliga yinyogapass och metta-meditationer samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och chanting. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Språket är svenska.
För att försäkra oss om minimal risk för smittospridning, ges alla deltagare möjlighet till boende i enkelrum. Boende i dubbelrum gäller endast för par eller vänner som ankommer gemensamt.

Staffan

Staffan Hammers var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och helgretreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

Weronika Mrowczyk har lång erfarenhet av meditation, började med Zen 2001, och har sedan fortsatt med vipassana med olika lärare såsom S.N.Goenka och nu senast med den burmesiske mästaren Sayadaw U Tejaniya. Hon är ursprungligen från Krakow i Polen, men har bott i Sverige sedan 2003. Weronika har en akademisk bakgrund och är yogalärare med särskild inriktning på yinyoga (utbildad och certifierad av Magdalena Mecweld). Hon är också fysioterapeut och massör. Weronika driver studion Samadhi Yoga i Gamla Stan.

Plats: Mundekulla, en mil sydväst om Emmaboda, Småland. SJ trafikerar Emmaboda station och därifrån kan man förboka taxi genom Taxi Emma, 0471-10100.
Information med vägbeskrivning och annat skickas till anmälda deltagare i god tid före retreaten.

Pris: Från 3.200 till 4.400 kronor beroende på typ av rum + dana/donation till lärare och kockar.
– 3.200 del i dubbelrum med gemensam dusch/wc*
– 3.600 del i dubbelrum med egen dusch/wc*
– 4.000 enkelrum med gemensam dusch/wc
– 4.400 enkelrum med egen dusch/wc
*Boende i dubbelrum gäller endast för par eller vänner som ankommer gemensamt.
Ovan rumstyper finns i ett visst antal och reserveras utifrån anmälningsdatum.

Tid: Onsdag 2–söndag 6 juni 2021; incheckning på onsdagen 15–17, avslut på söndagen 12.30, efter en tågavgångsanpassad lunch.

Info: vipassanagruppen@gmail.com

Anmälan: Betala in din avgift enligt önskad rumstyp på Vipassanagruppens plusgirokonto 17 43 75-6 så snart som möjligt.

Återbetalning: 1.000 kronor ses som anmälningsavgift och återbetalas inte, medan den resterande avgiften återbetalas om avbokning sker senast två veckor före retreatstart. Vid coronarelaterad avbokning, utifrån aktuell uppmaning från Folkhälsomyndigheten, återbetalas dock alltid hela avgiften.

Varmt välkommen önskar Vipassanagruppen!

Läs om Mundekullas corona-strategi https://www.mundekulla.se/se/events/kurser/-om-kurser-15140789.