Vipassana och yinyoga på Mundekulla

Vårvinterretreat med Staffan Hammers och Weronika Mrowczyk 26 februari 3 mars 2024

En kombination av vipassanameditation och yinyoga – ett unikt tillfälle att träna mindfulness och koncentration samtidigt som man är vänlig mot kroppen och utvecklar flexibilitet och smidighet. Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt vara medvetet närvarande i det som händer här och nu. Yinyoga är en syntes mellan mindfulness och yoga. I denna relativt enkla yogastil stannar man i varje position under en längre tid. Alla yinyoga-ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten och smidigheten i hela kroppen.

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet omfattar sittande och gående meditationer varvade med yinyogapass och metta-meditationer samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och recitation. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Språket är svenska.

Staffan Hammers var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och kortare retreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

Weronika Mrowczyk har lång erfarenhet av meditation, började med zen 2001, och har sedan fortsatt med vipassana med olika lärare såsom S.N.Goenka och nu senast med den burmesiske mästaren Sayadaw U Tejaniya. Hon är ursprungligen från Krakow i Polen, men har bott i Sverige sedan 2003. Weronika har en akademisk bakgrund och är yogalärare med särskild inriktning på yinyoga (utbildad och certifierad av Magdalena Mecweld). Hon är också legitimerad fysioterapeut och massör. Weronika driver studion Samadhi Yoga i Gamla Stan.

Tid: Måndag 26 februari–söndag 3 mars 2024; incheckning på måndagen 15–17, avslut på söndagen 12.30, efter en tågavgångsanpassad lunch.

Plats: Mundekulla, en mil sydväst om Emmaboda i Småland. SJ trafikerar Emmaboda station och därifrån kan man förboka taxi genom Bens Taxi, 0471-10100.
Information med vägbeskrivning och annat skickas till anmälda deltagare i god tid före retreaten.

Pris: Från 4.800 till 7.600 kronor beroende på typ av rum. Alla rumstyper finns i ett visst antal och reserveras utifrån anmälningsdatum. Frivillig donation/dana till lärare och kock tillkommer.

– 4.800 sovalkov bakom draperi med gemensam dusch/wc (grundavgift)
– 5.100 del i trebäddsrum med gemensam dusch/wc
– 6.000 del i dubbelrum med gemensam dusch/wc
– 6.600 del i dubbelrum med egen dusch/wc
– 7.000 enkelrum med gemensam dusch/wc
– 7.600 enkelrum med egen dusch/wc

För enkel-, dubbel- och trebäddsrum med gemensam dusch/wc, behöver man gå 15 meter utomhus för att nå sin gemensamma dusch/wc. Sovalkoverna har sin gemensamma dusch/wc en trappa ner.

Frivillig donation/dana till lärare och kock betyder att undervisningen i vipassanameditation och yinyoga samt kockens arbete med att tillreda god retreatmat inte är medräknad i retreatavgiften. I stället följer Vipassanagruppen den buddhistiska traditionen och inbjuder deltagarna att, vid retreatens slut, ge en frivillig dana för undervisningen och matlagningen.

Mat: Vegetarisk/vegansk mat med glutenfria alternativ; önskemål om specialkost kan tyvärr inte tillgodoses.

Info: vipassanagruppen@gmail.com

Anmälan: Följ länken SHWM 2024 vårvinter till ett anmälningsformulär och påföljande betalningssida. När man angett sina uppgifter och betalat anmälningsavgiften, 1.000 kronor, är man anmäld och får bekräftelse om detta via mail. Man får även en faktura på den resterande grundavgiften, 3.800 kronor, att betalas senast 22 januari. Den slutliga avgiften, det vill säga eventuellt tillägg för annat boende än sovalkov, betalas vid ankomst till Mundekulla.

Återbetalning: Anmälningsavgiften återbetalas inte, medan den resterande grundavgiften, 3.800 kronor, återbetalas om avbokning sker senast tre veckor före retreatstart. Vid eventuell covidrelaterad avbokning, utifrån aktuell uppmaning från Folkhälsomyndigheten, återbetalas dock alltid hela avgiften.

Varmt välkommen önskar Vipassanagruppen!