Vipassana och Yinyoga i tystnad 1-5 april 2021

Påskretreat med Staffan Hammers och Weronika Mrowczyk

1–5 april 2021 (Skärtorsdagen – Annandag påsk)

Kursgården Borntorpet kan endast ta ett begränsat antal deltagare på plats och ett större antal online via Zoom.

Nedan information om kost och logi gäller endast för deltagande på plats. För online-deltagande ges möjligheten till intensiv utövning med tystnad och meditation i olika ställningar från morgon till kväll, som om man vore på plats, till alternativet att fortsätta att vara engagerad i sin vanliga vardag och bara ansluta till de sittande meditationspassen, yinyoga-passen och alla föredrag och frågestunder.

En kombination av vipassanameditation och yinyoga – ett unikt tillfälle att träna mindfulness och koncentration samtidigt som man är vänlig mot kroppen och utvecklar flexibilitet och smidighet. Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt utforska det som händer här och nu. Yinyoga är en syntes mellan mindfulness och yoga. I denna relativt enkla yogastil stannar man i varje position under en längre tid. Alla yinyoga-ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten och smidigheten i hela kroppen.

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet omfattar sittande och gående meditationer varvade med yinyogapass och metta-meditationer samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och chanting. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Språket är svenska.

För att försäkra oss om minimal risk för smittospridning, ges alla deltagare möjlighet till boende i enkelrum. Boende i dubbelrum gäller endast för par eller vänner som ankommer gemensamt.

Staffan

Staffan Hammers var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och helgretreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

Weronika Mrowczyk har lång erfarenhet av meditation, började med Zen 2001, och har sedan fortsatt med vipassana med olika lärare såsom S.N.Goenka och nu senast med den burmesiske mästaren Sayadaw U Tejaniya. Hon är ursprungligen från Krakow i Polen, men har bott i Sverige sedan 2003. Weronika har en akademisk bakgrund och är yogalärare med särskild inriktning på yinyoga (utbildad och certifierad av Magdalena Mecweld). Hon är också fysioterapeut och massör. Weronika driver studion Samadhi Yoga i Gamla Stan.

Plats: Borntorpet, Skinnskatteberg, Bergslagen

Pris: 3.300 kronor + frivillig donation till lärare och manager. Ta med kontanter eller swish om du önskar donera. För online-deltagande är avgiften 800 kronor.

Tid: Torsdag 1–måndag 5 april 2021; incheckning på torsdagen 15–17/online-deltagare ansluter 19.00, avslut på måndagen 13.30

Info: staffan@sangha.nu

Anmälan: Genom att betala in anmälningsavgiften 800 kronor på Vipassanagruppens plusgirokonto 17 43 75-6; ange om det gäller deltagande på plats eller online-deltagande samt ange namn, adress, mailadress, mobilnummer och födelseår samt retreatkod SHWM resp. SHWM-online. Om betalning görs via Internet och uppgifterna inte får plats, skicka dessa i ett separat mail. Betala sedan den kvarstående avgiften, 2.500 kronor, senast 15 mars.
Anmälningsavgiften återbetalas inte, medan den kvarstående avgiften återbetalas om avbokning sker senast två veckor före retreatstart. Vid coronarelaterad avbokning, utifrån aktuell uppmaning från Folkhälsomyndigheten, återbetalas dock alltid hela avgiften.

Varmt välkommen önskar Vipassanagruppen!